Tuesday, July 5, 2022

Καταστατικό Συλλόγου Υπαλλήλων Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης

Κ Α Τ Α Σ Τ Α Τ Ι Κ Ο

ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ


ΑΡΘΡΟ 1.

ΙΔΡΥΣΗ – ΕΠΩΝΥΜΙΑ –ΕΔΡΑ.

Ιδρύεται πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση  (σύλλογος) των υπαλλήλων του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, με έδρα την Αθήνα και με την επωνυμία “ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ”.

 

ΑΡΘΡΟ 2.

ΣΚΟΠΟΙ  ΤΟΥ  ΣΥΛΛΟΓΟΥ

 Σκοποί του συλλόγου είναι:

Α) Η μελέτη, προστασία, βελτίωση και προαγωγή των οικονομικών, κοινωνικοασφαλιστικών και συνδικαλιστικών συμφερόντων και δικαιωμάτων των μελών του.

Β) Η ανάπτυξη του πνεύματος και δεσμών αλληλεγγύης και συναδέλφωσης μεταξύ των μελών του.

Γ) Η διασφάλιση και κατοχύρωση της εργασιακής και προσωπικής αξιοπρέπειας των μελών του.

Δ) Η βελτίωση των συνθηκών εργασίας και η ανάπτυξη του πολιτιστικού, μορφωτικού επιπέδου των μελών του.

Ε) Η προάσπιση των ελευθέρων και δημοκρατικών θεσμών, ο αγώνας για την κοινωνική δικαιοσύνη και την ειρήνη, η ανάπτυξη των αρχών του συνδικαλισμού, ο σεβασμός των διεθνών συμβάσεων εργασίας και η ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος.

        

 Την εκπλήρωση των παραπάνω σκοπών επιδιώκει ο Σύλλογος:

 Α) Με την ανάπτυξη στα μέλη του συνδικαλιστικής συνείδησης και με την κατάδειξη σ΄αυτά των πλεονεκτημάτων της συνδικαλιστικής οργανώσεώς τους.

Β) Με την ίδρυση ταμείου έκτακτης ενίσχυσης [αλληλοβοήθειας]  των μελών του.

Γ) Με την ίδρυση βιβλιοθήκης, λέσχης ή άλλων κέντρων ψυχαγωγίας, ως και την οργάνωση μορφωτικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων [διαλέξεων, προβολών, εκδρομών κλπ.].

Δ) Με την ανάπτυξη στενών δεσμών αλληλεγγύης και συναδελφώσεως μεταξύ των μελών.

Ε) Με την παρακολούθηση της πιστής εφαρμογής της Εργατικής, Ασφαλιστικής και Δημοσιοϋπαλληλικής Νομοθεσίας.

ΣΤ) Με την συγκρότηση από τη Γενική Συνέλευση επιτρόπων επεξεργασίας και μελέτης επαγγελματικών και άλλων θεμάτων εξειδικεύσεως των μελών του.

Ζ) Με κάθε πρόσφορο και νόμιμο μέσο προς επιτέλεση του επιδιωκόμενου σκοπού, όπως παραστάσεις ενώπιον Αρχών, προβολή των αιτημάτων στο λαό, την πολιτική ηγεσία, τα πολιτικά κόμματα, τους κοινωνικούς και άλλους φορείς, απεργίες κλπ.

Η) Με τη δημιουργία προμηθευτικού και καταναλωτικού συνεταιρισμού.

Θ) Με τη συνεργασία με άλλες οργανώσεις των Δημοσίων Υπαλλήλων οποιασδήποτε βαθμίδας για την καλύτερη προώθηση των προβλημάτων των μελών του.

Ι) Με τη διοργάνωση συνεδρίων και εκδηλώσεων για την προώθηση θεμάτων τουριστικού ενδιαφέροντος.

Κ) Με τη συνεργασία με αντίστοιχους συλλόγους και φορείς της αλλοδαπής.

 

ΑΡΘΡΟ 3.

ΠΟΡΟΙ  ΤΟΥ  ΣΥΛΛΟΓΟΥ – ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ  ΠΕΡΙΟΔΟΣ

 1.- Οι πόροι του συλλόγου είναι τακτικοί και έκτακτοι.

 Α.  Τακτικοί  πόροι  είναι το εφ’ άπαξ δικαίωμα εγγραφής και η μηνιαία εισφορά κάθε μέλους,  που καθορίζονται και αναπροσαρμόζονται με αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου. Η μηνιαία εισφορά των μελών παρακρατείται από την μισθοδοσία τους, μετά από υπεύθυνη δήλωση κάθε μέλους, και αποδίδεται άμεσα στον ταμία του Συλλόγου.

 Β.  Έκτακτοι πόροι είναι:

α)  Δωρεές, κληρονομιές και κληροδοτήματα, τα οποία περιέχονται σύμφωνα με τον Νόμο και τα οποία αποδέχεται το Δ.Σ. του Συλλόγου.

β)  Οι τόκοι καταθέσεων καθώς επίσης και τα έσοδα από λαχειοφόρες αγορές, γιορτές, επιχορηγήσεις κ.λ.π.

γ) Τα έσοδα από τη δημιουργία και λειτουργία ηλεκτρονικής διεύθυνσης και φιλοξενίας ηλεκτρονικών συνδρομητών σε αυτή.

2. Η  διαχειριστική περίοδος είναι ετήσια. Αρχίζει την 1η Ιανουαρίου και τελειώνει την 31η Δεκεμβρίου κάθε χρόνου.

 

ΑΡΘΡΟ 4.

ΜΕΛΗ  ΤΟΥ  ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Μέλη του Συλλόγου μπορούν να γίνουν μόνο οι υπάλληλοι (μόνιμοι και αορίστου χρόνου) του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης.

Τα μέλη είναι ισότιμα μεταξύ τους και έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις.

 

ΑΡΘΡΟ 5.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΕΛΩΝ

Δικαίωμα εγγραφής έχουν όλοι οι εργαζόμενοι στο Υπουργείο Τουριστικής  Ανάπτυξης, όπως προβλέπεται από το παρόν καταστατικό.

Η εγγραφή ως μέλους του Συλλόγου γίνεται μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου προς το Διοικητικό Συμβούλιο.

Η αίτηση εγγραφής εισάγεται – για έγκριση- στην πρώτη, από της υποβολής της, συνεδρίαση του Διοικητικού  Συμβουλίου.  Το Δ.Σ. υποχρεούται μέσα σε δύο να περατώσει τη διαδικασία εγγραφής.

Μετά την παρέλαση του εν λόγω διμήνου, η ιδιότητα του μέλους αποκτάται αυτοδίκαια.

 

ΑΡΘΡΟ 6.

ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΜΕΛΩΝ

 1.     Μέλη, που η συμπεριφορά τους είναι ασυμβίβαστη με τους σκοπούς του Συλλόγου, δείχνουν απεργοσπαστική στάση, δεν πειθαρχούν στις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων, καθυστερούν συνδρομές περισσότερο από έξι [6] μήνες, ελέγχονται από το Διοικητικό Συμβούλιο, προειδοποιούνται και αν δεν συμμορφωθούν διαγράφονται από το Σύλλογο με απόφαση της Γενικής Συνελεύσεως, η οποία πρέπει να αναφέρει τους λόγους της διαγραφής.-

2.    Μέλη, που απουσίασαν αδικαιολόγητα από δύο τακτικές Γενικές Συνελεύσεις  για εκλογή Διοικήσεως ή έχουν παύσει πριν από έξι μήνες να διατηρούν την οργανική τους θέση στο Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, διαγράφονται αυτοδικαίως με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.-

3. Διαγραφόμενο μέλος για καθυστέρηση συνδρομής επανεγγράφεται μετά την εξόφληση των καθυστερημένων συνδρομών.-

4.     Δεν διαγράφονται  από το Σύλλογο, ούτε αποβάλλουν την ιδιότητα του μέλους, ούτε αποκλείονται του δικαιώματος εγγραφής οι απέχοντας από την εργασία τους λόγω στρατεύσεως, ασθενείας, μετεκπαιδεύσεως ή αδείας ή άνευ αποδοχών μέχρις ενός έτους, ή λόγω εκλογής τους στο Κοινοβούλιο ή την Τοπική Αυτοδιοίκηση.-

  

ΑΡΘΡΟ 7.

ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ  ΜΕΛΩΝ

1.     Τα μέλη του Συλλόγου δικαιούνται να αποχωρήσουν από αυτόν, μετά από έγγραφη γνωστοποίηση προς το Διοικητικό Συμβούλιο, υποβαλλόμενη τρεις [3] τουλάχιστον μήνες πριν από τη λήξη του οικονομικού έτους.-

2.    Τα μέλη, που αποχωρούν, υποχρεούνται να καταβάλουν όλες τις καθυστερημένες συνδρομές προηγουμένων ετών, όπως και του έτους της αποχωρήσεώς τους.-

3.     Τα μέλη, που αποχωρούν, δεν έχουν δικαίωμα στην περιουσία του Συλλόγου, ούτε δικαίωμα επιστροφής συνδρομών.-

 

ΑΡΘΡΟ 8.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΕΛΩΝ

 

Τα μέλη του Συλλόγου έχουν τα ακόλουθα δικαιώματα:

1.     Από τη στιγμή που θα εγγραφούν και θα καταχωρηθούν στους εκλογικούς καταλόγους, έχουν τα δικαιώματα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι,  εφ’όσον προηγουμένως έχουν εκπληρώσει τις ταμειακές τους υποχρεώσεις προς το Σύλλογο.-

2.     Έχουν το δικαίωμα του λόγου, της κριτικής και του ελέγχου στις Γενικές  Συνελεύσεις.-

3.              Έχουν το δικαίωμα να ενημερώνονται τακτικά για όλη την πορεία των υποθέσεων του Συλλόγου και των πεπραγμένων της Διοίκησης.

4.     Δικαιούνται να αναζητούν την προστασία και επέμβαση του Συλλόγου για τη υποστήριξη και προάσπιση των συμφερόντων τους.-

 

 ΑΡΘΡΟ 9.

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ  ΜΕΛΩΝ

 Τα μέλη του Συλλόγου έχουν τις ακόλουθες υποχρεώσεις:

1.     Να εκπληρώνουν έγκαιρα τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς το σύλλογο.-

2.  Να πειθαρχούν στις διατάξεις του Καταστατικού και στις αποφάσεις της Γενικής Συνελεύσεως και του  Διοικητικού Συμβουλίου.-

3.     Να προσέρχονται στις Γενικές Συνελεύσεις και να εκφράζουν τη γνώμη τους.-

4.    Να συμπεριφέρονται με ευπρέπεια και να μη γίνονται υπαίτιοι υλικής ή ηθικής ζημία του Συλλόγου.-

  

ΑΡΘΡΟ  10.

ΟΡΓΑΝΑ  ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ  ΕΛΕΓΧΟΥ

 

1.Όργανα διοίκησης του Συλλόγου είναι η Γενική Συνέλευση και το Διοικητικό Συμβούλιο.

2.Όργανο ελέγχου της διαχείρισης και των πράξεων του Διοικητικού Συμβουλίου είναι η Εξελεγκτική επιτροπή.

 

ΑΡΘΡΟ  11.

ΓΕΝΙΚΗ  ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

       Η  Γενική Συνέλευση  των  μελών του Συλλόγου είναι το κυρίαρχο σώμα και επιλαμβάνεται και αποφασίζει για όλα το θέματα, που περιλαμβάνονται στους σκοπούς του Συλλόγου, καθώς και για κάθε ζήτημα που δεν προβλέπεται από το καταστατικό, οι δε αποφάσεις της είναι υποχρεωτικές για όλα τα μέλη.-

          Ειδικότερα η Γενική Συνέλευση:

1.    Ελέγχει τη δράση του Διοικητικού Συμβουλίου και εκλέγει τα συλλογικά όργανα του Συλλόγου, καθώς και τους αντιπροσώπους για τη δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση.-

2.     Επικυρώνει ή τροποποιεί την ημερήσια διάταξη, που προτείνει το Δ.Σ.-

3.  Αποφασίζει για την έγκριση ή μη της λογοδοσίας του Δ.Σ., του οικονομικού απολογισμού και προϋπολογισμού και τροποποιεί το καταστατικό σύμφωνα με τα οριζόμενα στο σχετικό άρθρο του παρόντος καταστατικού.-

4.  Εκλέγει, με φανερή ψηφοφορία μεταξύ των μελών της, τον Πρόεδρο και τον Γραμματέα της, που δεν μπορούν να είναι μέλη  του Διοικητικού  Συμβουλίου.  Ο  Πρόεδρος της Γενικής Συνελεύσεως διευθύνει τις εργασίες αυτής και ο Γραμματέας επιμελείται για τη σύνταξη και καθαρογραφή των πρακτικών της, τα οποία  υπογράφει μαζί με τον Πρόεδρο. Μέχρι να εκλεγεί Πρόεδρος, τις εργασίες της Γ.Σ. διευθύνει ο Πρόεδρος του Δ.Σ. ή νόμιμος αναπληρωτής του.

5.     Αποφασίζει για κάθε θέμα, που αναγράφεται στην ημερήσια διάταξη ή μπαίνει για συζήτηση, πριν από την έναρξη των διαδικασιών, ύστερα από πρόταση οποιουδήποτε μέλους και σχετική απόφαση του 1\3 των  παρόντων μελών.

6.   Δικαίωμα συμμετοχής στις Γενικές Συνελεύσεις και στις ψηφοφορίες  έχουν μόνο τα ταμειακώς τακτοποιημένα μέλη.

7. Απαγορεύεται η συμμετοχή στις συνελεύσεις και τις ψηφοφορίες με οποιουδήποτε είδους εξουσιοδότηση.

8.  Η  απαρτία της Γ.Σ. διαπιστώνεται και ελέγχεται πριν από την εκλογή του Προέδρου αυτής και ισχύει για όλη τη διάρκειά της, εάν δεν υπάρξει ένσταση απαρτίας.

9.  Οι αποφάσεις της Γ.Σ. λαμβάνονται με πλειοψηφία των παρόντων μελών, με ανάταση των χείρων, εκτός από τις περιπτώσεις, όπου σύμφωνα με το παρών καταστατικό και το Νόμο ορίζεται διαφορετικά. Για θέματα εμπιστοσύνης, κηρύξεως απεργίας, επιβολής πειθαρχικών ποινών και γενικά προσωπικά ζητήματα μελών απαιτείται μυστική ψηφοφορία και απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών.

10. Οι αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων καταχωρούνται στο βιβλίο πρακτικών των συνεδριάσεων των Γ.Σ. και υπογράφονται από τον Πρόεδρο και τους γραμματείς.

11. Οι Γενικές Συνελεύσεις διακρίνονται σε Τακτικές και Έκτακτες.

12. Οι Γενικές Συνελεύσεις συγκαλούνται στην έδρα του Συλλόγου.

 

ΑΡΘΡΟ 12

ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

 

       Η Τακτική Γενική Συνέλευση συγκαλείται μια φορά κάθε χρόνο, μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, από την 1η Απριλίου μέχρι την 30η  Ιουνίου και βρίσκεται σε απαρτία, όταν παρευρίσκεται το ένα τρίτο [1/3] των ταμειακών εντάξει μελών του Συλλόγου, εκτός των περιπτώσεων των άρθρων 99 και 100 Α.Κ.-

       Αν δεν συγκεντρωθεί ο παραπάνω αριθμός μελών, τότε καλούνται για δεύτερη φορά τα μέλη σε Γενική Συνέλευση μετά από δεκαπέντε [15] ημέρες, οπότε απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του ενός τετάρτου [1/4] των οικονομικά τακτοποιημένων μελών. Εάν και πάλι δεν υπάρξει απαρτία συγκαλείται νέα γενική Συνέλευση μετά από δεκαπέντε [15] ημέρες, κατά την οποία είναι αρκετή η παρουσία του ενός πέμπτου [1/5] των οικονομικά τακτοποιημένων μελών.-

Όλα τα εγγεγραμμένα μέλη του Συλλόγου ειδοποιούνται εγγράφως για τη Γ.Σ. δέκα [10] ημέρες ενωρίτερα, με ανακοίνωση, που αναρτάται σε εμφανείς θέσεις των χώρων εργασίας και αποστέλλεται με τηλεομοιοτυπικό ή ηλεκτρονικό μήνυμα στα μέλη που υπηρετούν στην επαρχία.-

Ταυτόχρονα το Δ.Σ. ενημερώνει εγγράφως και το δευτεροβάθμιο όργανο, το οποίο μπορεί να παρευρίσκεται με αντιπροσώπους του στη Γ.Σ.-

Στις προσκλήσεις και ανακοινώσεις αναγράφονται τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, ο τόπος και ο χρόνος [ημερομηνία και ώρα] για την πρώτη Γ.Σ. καθώς και ο χρόνος σύγκλησης της δεύτερης, σε περίπτωση που η πρώτη δεν έχει απαρτία.-

Η ημερομηνία σύγκλησης εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης ανακοινώνεται από το Δ.Σ. τριάντα [30] ημέρες ενωρίτερα. Η ημέρα των εκλογών από εκείνη της σύγκλησης της εκλογοαπολογιστικής Γ.Σ. πρέπει υποχρεωτικά να απέχει από δεκαπέντε [15] έως [20] ημέρες.-

Στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση γίνεται εκλογή τριμελούς εφορευτικής επιτροπής με δύο αναπληρωματικά μέλη. Σε περίπτωση που τα εκλογικά κέντρα είναι πάνω από ένα, εκλέγονται ισάριθμες εφορευτικές επιτροπές.-

 

 

ΑΡΘΡΟ 13

ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ

Οι έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις συγκαλούνται από το Δ.Σ. οποτεδήποτε ή μετά από αίτηση του 1/10 των ταμειακώς τακτοποιημένων μελών.

Σε περίπτωση υποβολής αίτησης των μελών, σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο, το Δ.Σ. είναι υποχρεωμένο να συγκαλέσει έκτακτη Γ.Σ. μέσα σε είκοσι [20] ημέρες από την υποβολή της αίτησης, όχι όμως σε λιγότερες από δεκαπέντε [15].

Έκτακτη εκλογοαπολογιστική συνέλευση μπορεί να αποφασίσει μόνο το Δ.Σ. και η Γενική Συνέλευση.    

 Η έκτακτη Γ.Σ. προτάσσει και συζητά πάντοτε τα θέματα για τα οποία συγκλήθηκε.

Οι έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις ακολουθούν τις Τακτικές σε ζητήματα απαρτίας και διαδικασίας.

 

 

 

 

 

 

ΑΡΘΡΟ 14

ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ

 

1.- Οι αρχαιρεσίες για την εκλογή του Διοικητικού Συμβουλίου, της Εξελεγκτικής Επιτροπής και των αντιπροσώπων στα δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά όργανα, γίνονται κάθε δύο χρόνια και προκηρύσσονται από τη Γενική Συνέλευση, μέσα στις προθεσμίες που ορίζει το καταστατικό. Τα έξοδα τον εκλογών βαρύνουν το Σύλλογο. Την ευθύνη για την διενέργεια των εκλογών έχει η εφορευτική επιτροπή, η οποία εκλέγεται στη Γενική Συνέλευση δεκαπέντε [15] έως είκοσι [20] ημέρες πριν από την ημερομηνία των εκλογών, όπως ορίζεται από τον Νόμο και το παρόν καταστατικό.

2.- Οι εκλογικοί κατάλογοι για κάθε εκλογικό τμήμα περιλαμβάνουν μέχρι πεντακόσια [500] μέλη.

 

 

 

ΑΡΘΡΟ 15

ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

 

1.- Η εκλογή των μελών της Εφορευτικής Επιτροπής, τα οποία απαγορεύεται να είναι υποψήφιοι, γίνεται με ανάταση του χεριού. Εκλέγονται αυτοί που θα συγκεντρώσουν κατά σειρά το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων των παριστάμενων μελών (σχετική πλειοψηφία).

2.- Η Εφορευτική Επιτροπή, στην οποία προεδρεύει δικαστικός αντιπρόσωπος παραλαμβάνει από το Δ.Σ. τα αναγκαία υλικά για τις αρχαιρεσίες και εποπτεύει, ώστε να γίνουν σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου και του καταστατικού με βάση το βιβλίο μητρώου των μελών.

3.- Ειδικότερα η Εφορευτική Επιτροπή ελέγχει και σφραγίζει την κάλπη, ελέγχει την ύπαρξη δικαιώματος ψήφου, το εκλογικό συνδικαλιστικό βιβλιάριο ή το βιβλιάριο ασθενείας και την ταυτότητα των προσερχομένων στην ψηφοφορία, συντάσσει κατάλογο ψηφισάντων, όπου υπογράφουν οι ψηφίζοντας, μονογράφει τους σφραγισμένους φακέλους, πριν ριχτούν στην κάλπη, κηρύσσει το τέλος της ψηφοφορίας, αποσφραγίζει τις κάλπες, καταμετρά τους φακέλους και τους συγκρίνει με τον αριθμό των ψηφισάντων, αποσφραγίζει αυτούς, ελέγχει την εγκυρότητα των ψηφοδελτίων, καταμετρά τους σταυρούς προτίμησης, προσδιορίζει το εκλογικό μέτρο και ανακηρύσσει τους επιτυχόντες και τους αναπληρωματικούς για το Διοικητικό Συμβούλιο, το Δευτεροβάθμιο Συνδικαλιστικό  Όργανο και την  Εξελεγκτική  Επιτροπή.  Καταμετρά τόσο τα ψηφοδέλτια κάθε συνδυασμού και  μεμονωμένου υποψηφίου, όσο και τους σταυρούς, που έλαβε κάθε υποψήφιος χωριστά για το Δ.Σ., το Δευτεροβάθμιο Όργανο και την Εξελεγκτική Επιτροπή και καταχωρεί τα αποτελέσματα στο πρακτικό.

4.- Η Εφορευτική  Επιτροπή έχει το δικαίωμα να παρατείνει την ψηφοφορία κατά μία  [1] ώρα, όσον αυτό κρίνεται σκόπιμο. Πάντως σε καμία περίπτωση η ψηφοφορία δεν μπορεί να περατωθεί, εφ’ όσον αναμένουν μέλη, για να ψηφίσουν.

5.- Η Εφορευτική Επιτροπή συντάσσει πρακτικό, σε τρία αντίγραφα, για τα αποτελέσματα, αναφέροντας τους επιτυχόντες, τους αναπληρωματικούς τους,  που έλαβε ο καθένας, τον αριθμό των ψηφισάντων, τα εξαχθέντα κατά περίπτωση εκλογικά μέτρα, τι  τυχών υποβληθείσες ενστάσεις και γενικά όλα τα στοιχεία των αρχαιρεσιών. Το πρακτικό υπογράφεται και σφραγίζεται από την Εφορευτική
Επιτροπή και ένα αντίγραφό αυτού επισυνάπτεται στο βιβλίο πρακτικών.

6.- Μέσα σε δύο [2] ημέρες μετά τη Γενική Συνέλευση   η Εφορευτική Επιτροπή παραλαμβάνει από το Διοικητικό Συμβούλιο τους εκλογικούς καταλόγους και προβαίνει στον έλεγχο και τη σφράγισή τους.

7.-  Η  Εφορευτική Επιτροπή καθορίζει τον τύπο, το μέγεθος και το χρώμα του ψηφοδελτίου. Τα  ψηφοδέλτια τυπώνονται με την ευθύνη και τη φροντίδα της Εφορευτικής  Επιτροπής. Τα έξοδα βαρύνουν το
Σύλλογο. Το  ψηφοδέλτιο περιλαμβάνει όλα τα όργανα, για τα οποία γίνονται εκλογές.

8.- Η  Εφορευτική Επιτροπή υποχρεούται για την εφαρμογή κάθε διάταξης  του παρόντος καταστατικού, που αφορά  την εκλογική διαδικασία, εφ’όσον  αυτή δεν αντιβαίνει στο Νόμο. Η Εφορευτική Επιτροπή  μπορεί  να  εκδώσει  ανακοίνωση με οδηγίες προς τα μέλη του Συλλόγου, για να διευκολυνθεί η εκλογική διαδικασία.     

 

ΑΡΘΡΟ 16

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

 

1.- Οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου των αντιπροσώπων για το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο και της εξελεγκτικής επιτροπής διενεργούνται με μυστική ψηφοφορία. Δικαίωμα ψήφου έχουν όλα τα ταμειακώς τακτοποιημένα μέλη. Ταμειακή τακτοποίηση μπορεί να γίνει και την ημέρα της ψηφοφορίας.

2.- Οι υποψηφιότητες για τις αρχαιρεσίες σταματούν το αργότερο δέκα [10] πλήρεις ημέρες πριν από την ημέρα των εκλογών.

3.- Οι υποψήφιοι για την εξελεγκτική επιτροπή δεν μπορούν να είναι ταυτόχρονα και υποψήφιοι για το Δ.Σ.

4.- Οι υποψήφιοι μπορούν να κατέρχονται σε ενιαίο ψηφοδέλτιο, μεμονωμένοι καθένας με δικό του ψηφοδέλτιο ή να συμμετέχουν σε συνδυασμούς.

5.- Στους εκλογικούς καταλόγους εγγράφονται, όσοι έγιναν μέλη μέχρι και την έναρξη της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης.

6.- Ειδική πινακίδα με τους αριθμούς των διεκδικούμενων εδρών χωριστά για κάθε όργανο, καθώς και τους περισσότερους επιτρεπόμενους σταυρούς προτίμησης κατά περίπτωση, παραμένει αναρτημένη σε εμφανές σημείο του χώρου διεξαγωγής της ψηφοφορίας, καθ’ όλη τη διάρκεια της. Η Εφορευτική  Επιτροπή υποχρεούται να ανακοινώσει στους προσερχόμενους τους παραπάνω αριθμούς.

7.- Κάθε συνδυασμός ή μεμονωμένος υποψήφιος λαβαίνει μέρος στις εκλογές με δικό του ψηφοδέλτιο. Στο ψηφοδέλτιο κάθε συνδυασμού και κάτω από τους τίτλους « ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.», «ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΟ ΟΡΓΑΝΟ» και «ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ» αναγράφονται οι αντίστοιχοι υποψήφιοι με αλφαβητική σειρά των ονομάτων τους.

8.- Σε περίπτωση μη ύπαρξης ενιαίου ψηφοδελτίου, κάθε μέλος υποχρεούται να ψηφίσει τους υποψήφιους ενός μόνο συνδυασμού ή ένα μόνο μεμονωμένο υποψήφιο. Οι σταυροί προτίμησης δεν μπορεί να είναι περισσότεροι από το σύνολο των εδρών ή των αντιπροσώπων.

Εφ’ όσον ένα ψηφοδέλτιο φέρει περισσότερους σταυρούς προτίμησης , καταμετρείται στο συνδυασμό και λαμβάνεται σαν να μην έχει κανένα σταυρό. Για μεμονωμένους υποψήφιους δεν είναι απαραίτητοι οι σταυροί προτίμησης. Σε περίπτωση ενιαίου ψηφοδελτίου, εάν υπάρχουν περισσότεροι σταυροί, τότε αυτό θεωρείται άκυρο.

9.- Η ανακήρυξη των επιτυχόντων και των αναπληρωματικών για το Δ.Σ., το Δευτεροβάθμιο Όργανο και την Εξελεγκτική Επιτροπή γίνεται από την Εφορευτική Επιτροπή με το σύστημα της απλής αναλογικής, ως ακολούθως :

Οι έδρες του Δ.Σ. και της Εξελεγκτικής Επιτροπής και ο αριθμός των Αντιπροσώπων κατανέμονται μεταξύ των συνδυασμών και των χωριστών υποψηφίων ή των υποψηφίων ενιαίου ψηφοδελτίου, ανάλογα με την εκλογική τους δύναμη.

·              Το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων διαιρείται με τον αριθμό των εδρών του Δ.Σ. ή της Εξελεγκτικής Επιτροπής ή με τον αριθμό των αντιπροσώπων, που εκλέγονται. Το πηλίκον της ανωτέρου διαίρεσης, παραλειπομένου του κλάσματος, αποτελεί το εκλογικό μέτρο.

·              Κάθε συνδυασμός καταλαμβάνει τόσες έδρες στο Δ.Σ. ή την Εξελεγκτική Επιτροπή και εκλέγει τόσους Αντιπροσώπους, όσες φορές χωρεί το εκλογικό μέτρο στον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων, που έλαβε.

·              Οι έδρες που μένουν αδιάθετες και ο αριθμός των αντιπροσώπων, που δεν καλύπτεται, σύμφωνα με τις διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων, κατανέμονται από μία στους συνδυασμούς εκείνους, που έχουν καταλάβει τουλάχιστον μία έδρα ή έχουν εκλέξει ένα αντιπρόσωπο και οι οποίοι συγκεντρώνουν υπόλοιπο ψηφοδελτίων μεγαλύτερο από το 1/3 του εκλογικού μέτρου και το πλησιάζουν περισσότερο το εκλογικό μέτρο.

·              Οι έδρες που και πάλι μένουν αδιάθετες ή ο αριθμός των αντιπροσώπων, που δεν καλύπτεται και μετά την εφαρμογή των διατάξεων της προηγούμενης παραγράφου, κατανέμονται μεταξύ των συνδυασμών, που έχουν το μεγαλύτερο υπόλοιπο ψηφοδελτίων, από μία έδρα ή από ένα αντιπρόσωπο. Σε περίπτωση ισοδυναμίας γίνεται κλήρωση.

10.- Μεμονωμένος υποψήφιος ή υποψήφιος ενιαίου ψηφοδελτίου, που έλαβε τον ίδιο ή μεγαλύτερο αριθμό ψήφων από το εκλογικό μέτρο, καταλαμβάνει μία έδρα στο όργανο, για το οποίο είχε θέσει υποψηφιότητα ένα αντιπρόσωπο.

11.- Συνδυασμός που περιλαμβάνει υποψήφιους λιγότερους από τις έδρες, που του ανήκουν, καταλαμβάνει τόσες, μόνο, έδρες ή εκλέγει τόσους, μόνο, αντιπροσώπους, όσοι και οι υποψήφιοί του.

12.- Η Εφορευτική Επιτροπή μέσα σε δύο [2] ημέρες από την ημερομηνία λήξεως υποβολής υποψηφιοτήτων φροντίζει για την εκτύπωση των ψηφοδελτίων και τη σύνταξη πίνακα των μελών του Συλλόγου που υπηρετούν στην επαρχία και έχουν δικαίωμα ψήφου. Σε καθένα από τα μέλη αυτά και μέσα στην ίδια ως άνω διήμερη προθεσμία η Εφορευτική Επιτροπή αποστέλλει κατεπειγόντως και «επί αποδείξει» ταχυδρομικό φάκελο, μέσα στον οποίο περιλαμβάνονται τα ψηφοδέλτια, ένας λευκός φάκελος που φέρει τη σφραγίδα του Συλλόγου και αντίγραφο της ανακοίνωσης, στην οποία προσδιορίζεται η ακριβής ημερομηνία διεξαγωγής των αρχαιρεσιών.

13.- Τα μέλη που υπηρετούν στην επαρχία ή στην αλλοδαπή, αφού κλείσουν μέσα στον σφραγισμένο φάκελο το ψηφοδέλτιο της αρεσκείας τους, με τους προβλεπόμενους σταυρούς προτίμησης, αποστέλλουν, με άλλο ταχυδρομικό φάκελο, προς την εφορευτική επιτροπή τον φάκελο της ψηφοφορίας «επί αποδείξει» και έγκαιρα, ώστε να αφιχθεί στην έδρα του Συλλόγου, το αργότερο την προηγούμενη ημέρα από αυτή των αρχαιρεσιών. Μέσα στον ταχυδρομικό φάκελο, στον οποίο πρέπει να αναγράφεται η ένδειξη «για τις αρχαιρεσίες», εσωκλείουν και υπεύθυνη δήλωση τους προς την Εφορευτική Επιτροπή, στην οποία δηλώνουν, ότι μέσα στον φάκελο της ψηφοφορίας ευρίσκεται το ψηφοδέλτιο της επιλογής τους. Η δήλωση αυτή πρέπει να είναι θεωρημένη από τον προϊστάμενο της υπηρεσίας τους ή από Αστυνομική ή από Δημοτική Αρχή για το γνήσιο της υπογραφής με βεβαιωμένη ημερομηνία και ώρα.  Η εφορευτική επιτροπή, αφού διαπιστώσει το απαραβίαστα του ταχυδρομικού φακέλου, τον ανοίγει και αφού βεβαιωθεί για την ύπαρξη και το περιεχόμενο [σύμφωνα με τα ανωτέρω] της δήλωσης, μονογράφει τον σφραγισμένο φάκελο της ψηφοφορίας, τον ρίχνει στην κάλπη και ενσωματώνει στο πρακτικό ψηφοφορίας τις αποσταλείσες υπεύθυνες δηλώσεις.

14.- Τα μέλη που παρίστανται στην ψηφοφορία λαμβάνουν από την Εφορευτική Επιτροπή τα υπάρχοντα ψηφοδέλτια και ομοιόμορφους λευκούς φακέλους, οι οποίοι φέρουν τη σφραγίδα του Συλλόγού.

Κάθε μέλος, αφού επιλέξει τους υποψήφιους, που επιθυμεί, κλείνει μέσα στο φάκελο το ψηφοδέλτιο και το ρίχνει στην κάλπη, υπογράφοντας συγχρόνως σε σχετική ειδική κατάσταση ψηφισάντων μελών.

15.- Η Εφορευτική Επιτροπή συντάσσει πρακτικό σχετικά με την ψηφοφορία, το οποίο μαζί με τον κατάλογο των μελών, που ψήφισαν, τις υπεύθυνες δηλώσεις των μελών της επαρχίας και τα ψηφοδέλτια παραδίδει στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου για αρχειοθέτηση.

 

 

ΑΡΘΡΟ 17.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

          Το Σύλλογο, που ιδρύεται με το παρόν, διοικεί Διοικητικό Συμβούλιο αποτελούμενο από επτά [7] τακτικά μέλη, που εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση με μυστική ψηφοφορία κάθε δύο  χρόνια. Αναπληρωματικά μέλη, τα οποία αναπληρούν τα  τακτικά, που εξέρχονται για οιοδήποτε λόγο από το Διοικητικό Συμβούλιο , πριν λήξει η θητεία τους, είναι επιλαχόντες κατά τις αρχαιρεσίες υποψήφιοι κάθε συνδυασμού κατά σειρά επιτυχίας τους.

          Εφ’ όσον δεν υπάρχει επιλαχών, τη θέση του εξερχομένου [παραιτηθέντος κλπ.]  μέλους καταλαμβάνει ο συνδυασμός, ο οποίος κατά την κατανομή των εδρών είχε το μεγαλύτερο υπόλοιπο ψήφων.

 

ΑΡΘΡΟ 18.

ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΣΕ ΣΩΜΑ

 

Τα εκλεγμένα κατά τις αρχαιρεσίες τακτικά μέλη του Δ.Σ. συγκεντρώνονται μέσα σε οχτώ (8) ημέρες, ύστερα από πρόσκληση του μέλους, που πήρε τις περισσότερες ψήφους από τον πλειοψηφήσαντα συνδυασμό, με σκοπό να συγκροτήσουν σε σώμα το Δ.Σ. και εκλέγουν Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο, Γενικό Γραμματέα, Ταμία, Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα, Οργανωτικό Γραμματέα και Υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων. Η εκλογή γίνεται χωριστά κάθε φορά, για κάθε θέση και εκλέγεται αυτός που συγκέντρωσε το μισό συν ένα των παρόντων μελών του Δ.Σ. Το ίδιο ισχύει και αν ακόμη για κάποια θέση είναι ένας  μόνο υποψήφιος.

Κατά την ίδια συνεδρίαση γίνεται η παράδοση και παραλαβή των καθηκόντων από το προηγούμενο Δ.Σ. Τις ημεραργίες και τα έξοδα των μελών του Δ.Σ. καθορίζει η Γενική Συνέλευση.

ΑΡΘΡΟ 19.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ Δ.Σ.

1.  Το Δ.Σ. συνεδριάζει τακτικά μία φορά, τουλάχιστον, κάθε μήνα και έκτακτα, όποτε θεωρείται αναγκαίο, με πρωτοβουλία του Προέδρου αυτού ή γραπτή πρόκληση τριών (3)  μελών του Δ.Σ. στην οποία θα γράφονται και τα θέματα, που θα συζητηθούν. Όταν το Δ.Σ. συγκαλείται μετά  από αίτηση, ο Πρόεδρος υποχρεούται να το συγκαλέσει μέσα σε έξι [6] ημέρες. Σε αντίθετη περίπτωση τα μελή, που υπογράφουν την αίτηση κοινοποιούν αυτή σε όλα τα μέλη του συμβουλίου, ορίζοντας ταυτόχρονα την ημέρα και την ώρα, που θα συγκληθεί το Δ.Σ. το οποίο και συνεδριάζει νόμιμα, εφ’ όσον υπάρχει απαρτία. Σε περίπτωση απουσίας Προέδρου και Αντιπροέδρου, στη συνεδρίαση αυτή προεδρεύει ένα μέλος που εκλέγεται από τα παριστάμενα μέλη. Είναι απαραίτητη η παρουσία τριών (3) τουλάχιστον μελών, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος ή ο Αντιπρόεδρος , για να γίνει απαρτία. Οι αποφάσεις του Δ. Σ. θα παίρνονται με πλειοψηφία, σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου. Το Δ.Σ. συζητά και παίρνει αποφάσεις για κάθε θέμα, που έχει σχέση με τους σκοπούς και την δραστηριότητα του Συλλόγου, εκτός από τα θέματα αρμοδιότητας των Γενικών Συνελεύσεων.

2. Οι συνεδριάσεις του Δ.Σ. είναι ανοικτές για όλα τα μέλη του Συλλόγου, εκτός αν υπάρχει σοβαρός λόγος και πάρει σχετική απόφαση το Δ.Σ.

 

 

 

ΑΡΘΡΟ 20.

ΑΠΟΥΣΙΑ ΜΕΛΟΥΣ Δ.Σ.

 

Κάθε μέλος του Δ.Σ. που απουσιάζει αδικαιολόγητα από τρεις (3) συνεχείς συνεδριάσεις, της απουσίας βεβαιωμένης μόνο από τη σημείωση της στο βιβλίο των πρακτικών αυτού, κατόπιν αποφάσεως της Γεν. Συνελεύσεως, χάνει την ιδιότητα του μέλους του Δ.Σ. Οποιοδήποτε μέλος του Δ.Σ. αποδειχθεί ότι παίρνει δημόσια θέση κατά απόφασης της Γενικής Συνέλευσης εκπίπτει από την ιδιότητα του με απόφαση της Γεν. Συνέλευσης, οπότε την θέση του διαγραφέντος λαμβάνει ο αναπληρωματικός.

 

 

ΑΡΘΡΟ 21.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ.

 

Το Δ.Σ. εκπροσωπείται σε κάθε αρχή ή ιδιώτη ή Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου,  όπως και ενώπιον των Δικαστηρίων, από τον Πρόεδρο ή σε περίπτωση κωλύματος, τον Αντιπρόεδρο του Συλλόγου.

 

 

ΑΡΘΡΟ 22

ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Δ.Σ.

 

Ο Πρόεδρος συγκαλεί το Δ.Σ., του οποίου καταρτίζει την ημερήσια διάταξη και προεδρεύει στις συνεδριάσεις του, θέτει τα θέματα σε ψηφοφορία, εκπροσωπεί το Σύλλογο, υπογράφει μαζί με τον Γενικό Γραμματέα όλα τα έγγραφα της αλληλογραφίας, τις ανακοινώσεις και τα πρακτικά του Δ.Σ., μαζί με τον ταμία τα εντάλματα πληρωμών και επιβλέπει για την εφαρμογή των αποφάσεων, την καλή ταμειακή διαχείριση και γενικά την καλή λειτουργία του Συλλόγου.

Σε έκτακτες περιπτώσεις ο Πρόεδρος ή όταν κωλύεται αυτός ο Αντιπρόεδρος, αποκλειομένου κάθε τρίτου, μπορεί να παίρνει πρωτοβουλίες ενεργειών, για να αντιμετωπίσει επείγουσες καταστάσεις, ποτέ όμως με υπογραφές ή συμφωνίες με αρχή ή εργοδότη. Στην συνέχεια πρέπει εντός σαράντα οχτώ (48) ωρών να συγκαλέσει το Δ.Σ. για ενημέρωση του και για να καθοριστεί από κοινού συνέχεια ενεργειών και για να γίνει έγκριση των πεπραγμένων υπό του Προέδρου ή του Αντιπροέδρου. Γενικώς πέρα από τη συλλογική ευθύνη του Δ.Σ., ο Πρόεδρος  και ο Γενικός Γραμματέας έχουν ιδιαίτερη ευθύνη για την καλή λειτουργία του Συλλόγου, για την προώθηση των διεκδικήσεων, για την οργάνωση και διεξαγωγή των διεκδικητικών αγώνων.

 

 

ΑΡΘΡΟ 23.

ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ  ΓΕΝΙΚΟΥ  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ

 

Ο  Γεν. Γραμματέας, πέρα από τα παραπάνω καθήκοντα, που έχει μαζί με τον Πρόεδρο, κρατάει την σφραγίδα, τα βιβλία πρακτικών του Δ.Σ. και Γενικών Συνελεύσεων, τα μητρώα των μελών, το βιβλίο περιουσίας του Σωματίου, βιβλία πρακτικών εφορευτικής επιτροπής  και εξελεγκτικής επιτροπής και την αλληλογραφία του Συλλόγου, σε γραπτά ή ηλεκτρονικά αρχεία.

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΡΘΡΟ 24.

ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΑΜΙΑ

 

Ο  Ταμίας κρατάει τα οικονομικά του Συλλόγου.  Τηρεί το βιβλίο του ταμείου, τα διπλότυπα  εισπράξεων και πληρωμών και τα λοιπά λογιστικά βιβλία, που ορίζει ο Νόμος. Προκειμένου περί πληρωμών, τις ενεργεί με εντολή του Προέδρου και του Γενικού Γραμματέα. Εισπράττει κάθε χρηματικό ποσό, που ανήκει ή δίνεται στο σωματείο και δίνει αποδείξεις εισπράξεως από διπλότυπο μπλοκ.

Ο Ταμίας δεν μπορεί να κρατάει στα χέρια του χρήματα περισσότερα από πεντακόσια [500] ΕΥΡΩ. Τα υπόλοιπα τα καταθέτει σε τράπεζα, που ορίζεται με απόφαση του Δ.Σ. Τις αναλήψεις διενεργεί με απόφαση του Δ.Σ. και το ένταλμα υπογράφεται από τον ίδιο και τον Πρόεδρο. Τον Ταμία, όταν απουσιάζει, αναπληρώνει μέλος του Δ.Σ., που προτείνει ο ίδιος και αποφασίζει το Δ.Σ. Τον Ταμία δεν δύναται να αναπληρώνει ο Πρόεδρος ή ο Γεν. Γραμματέας.

Ο Ταμίας συντάσσει σε συνεργασία με τον Πρόεδρο τον απολογισμό και προϋπολογισμό κάθε χρόνο. Παρακολουθεί την ταμειακή ενημέρωση των μελών του Σωματείου και υποβάλλει κάθε δίμηνο στο Δ.Σ. πίνακα των μελών, που καθυστερούν την συνδρομή τους.

 

 

ΑΡΘΡΟ 25.

ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ

 

Ο Αντιπρόεδρος, εκτός από τα καθήκοντα του σαν μέλος του Δ.Σ. αναπληρώνει τον Πρόεδρο, όταν απουσιάζει.

 

 

ΑΡΘΡΟ 26.

ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ

 

Ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας, εκτός από τα καθήκοντα του σαν μέλος του Δ.Σ., αναπληρώνει τον Γενικό Γραμματέα, όταν απουσιάζει ή κωλύεται.

 

 

ΑΡΘΡΟ 27

ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ

          Ο Οργανωτικός Γραμματέας εισηγείται στο Δ.Σ.:

1)  για οργανωτικά θέματα και θέματα επικοινωνίας με τα μέλη και άλλες οργανώσεις.

2) αναλαμβάνει την οργάνωση κινητοποιήσεων και διανομής υλικού που αποφασίζεται από το Δ.Σ.

3)    αναπληρώνει τον Ταμία εν τη απουσία του.

4)    επιμελείται της έκδοσης του ενημερωτικού δελτίου του Συλλόγου, από κοινού με τον Υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων.

 

 

ΑΡΘΡΟ 28

ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

          Ο Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων εισηγείται στο Δ.Σ.:

1) επικοινωνία με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, διοργάνωση συνεντεύξεων, συζητήσεων και κοινωνικών εκδηλώσεων.

2)    επιμελείται το διαδικτυακό τόπο (website) του Συλλόγου.

3)    είναι υπεύθυνος για την ηλεκτρονική επικοινωνία με τα μέλη του Συλλόγου.

         

         

 

ΑΡΘΡΟ 29

ΕΥΘΥΝΗ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ

 

Οι σύμβουλοι έχουν συλλογική ευθύνη για το Σύλλογο, δεν έχουν όμως ούτε μειωμένα δικαιώματα, ούτε μειωμένες ευθύνες και υποχρεώσεις.

 

 

ΑΡΘΡΟ 30

ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

 

Η εξελεγκτική επιτροπή αποτελείται από τρία (3), εκτός του Δ.Σ. μέλη, με ισάριθμα αναπληρωματικά, που εκλέγονται από την Τακτική Γενική Συνέλευση, για δύο (2) χρόνια, ταυτόχρονα με τα μέλη του Δ.Σ.

Η εξελεγκτική επιτροπή συγκροτείται σε σώμα μέσα σε οκτώ [8] ημέρες από της εκλογής της και εκλέγει με μυστική ψηφοφορία τον Πρόεδρο αυτής, ο οποίος την συγκαλεί και προεδρεύει στις συνεδριάσεις της. Η εξελεγκτική επιτροπή ελέγχει την οικονομική διαχείριση του Συλλόγου. Τηρεί βιβλίο πρακτικών συνεδριάσεων, ελέγχου και διαχείρισης. Υποβάλλει στη Τακτική Γενική Συνέλευση έκθεση πάνω στο αποτέλεσμα του ελέγχου κάθε χρήσεως και έκθεση για την οικονομική του Συλλόγου με συμπεράσματα και προτάσεις. Κατά τον έλεγχο της οικονομικής διαχειρίσεως του Συλλόγου, δικαιούται να ελέγχει όλα τα βιβλία αυτού και να ζητά πληροφορίες από κάθε μέλος του Δ.Σ.

 

 

ΑΡΘΡΟ 31

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ – ΔΙΑΛΥΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

 

1.- Τροποποίηση του παρόντος καταστατικού μπορεί να γίνει μόνο με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης και όπως ορίζει ο Νόμος.

2.- Ο Σύλλογος διαλύεται όπως ορίζει ο Νόμος, οπότε η περιουσία αυτού και το αρχείο του περιέχονται στην κυριότητα της δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης, της οποίας τυγχάνει μέλος.

 

ΑΡΘΡΟ 32

ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Ο Σύλλογος έχει στρογγυλή σφραγίδα, που κυκλικά είναι γραμμένη η επωνυμία του, στο κέντρο απεικονίζεται μια αρχαία τριήρης και στο κάτω μέρος αναγράφεται το έτος ιδρύσεώς του, δηλαδή το 2002.

 

 

ΑΡΘΡΟ 33

 

    ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

 

1.- Για την απόκτηση ακίνητης περιουσίας απαιτείται απόφαση της Γενικής Συνέλευσης.

2.- Για την απόκτηση κινητής περιουσίας αρκεί απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, όταν η αξία της είναι μέχρι τρεις χιλιάδες[3.000] ΕΥΡΩ, ενώ όταν υπερβαίνει το ποσόν αυτό απαιτείται απόφαση της Γενικής Συνέλευσης.

3.- Ο Σύλλογος μπορεί να προσχωρεί σε ένωση με άλλο Δημοσιοϋπαλληλικό Σύλλογο, καθώς και σε ενώσεις Συλλόγων, με πρόταση του Δ.Σ. και απόφαση της Γ.Σ. όπως ορίζει ο Νόμος.

4.- Ο Σύλλογος είναι μέλος Ομοσπονδίας ύστερα από απόφαση της Γ.Σ.

5.- Ο αριθμός των αντιπροσώπων, που εκλέγονται για το Συνέδριο της Ομοσπονδίας καθορίζεται από το εκλογικό μέτρο, που αναφέρεται στο καταστατικό της.

6.- Ο Σύλλογος υποχρεούται να καταβάλει στην Ομοσπονδία οικονομικές συνδρομές, η διαδικασία της καταβολής των οποίων ορίζεται από το καταστατικό της Ομοσπονδίας.

 

 

 

 

 

ΑΡΘΡΟ 34

ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ

 

Κάθε θέμα το οποίο δεν προβλέπεται από το παρόν Καταστατικό ρυθμίζεται από τον Αστικό Κώδικα, τον Εισαγωγικό Νόμο και τους ειδικούς νόμους περί Σωματείων.

 

 

ΑΡΘΡΟ 35

ΑΚΡΟΤΕΛΕΥΤΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ

 

Το παρόν  Καταστατικό, αποτελούμενο από τριάντα τρία [33] άρθρα, ψηφίστηκε ομόφωνα κατ’ άρθρο και στο σύνολο από τα ιδρυτικά μέλη.