Monday, July 4, 2022

Ανακοίνωση για την αποζημίωση μετακινήσεων των υπαλλήλων

 


 

ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΓΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΕΝ ΘΑ «ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕ» ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ 

    Συνάδελφοι, 

    Είναι γνωστό σε όλους ότι οι υπάλληλοι των Περιφερειακών Υπηρεσιών Τουρισμού αλλά και των Εκπαιδευτηρίων, μετακινούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα με εντολή της υπηρεσίας προκειμένου να εκτελέσουν τα καθήκοντα που απορρέουν από τις αρμοδιότητες των υπηρεσιών τους, αλλά και τους έκτακτους ελέγχους κατ’ εντολή του εκάστοτε Υπουργού, μεσούσης κυρίως της τουριστικής περιόδου. 

    Από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και την οικονομική κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί, προκύπτουν πολλαπλά ζητήματα που έχουν σχέση με τις εντός και εκτός έδρας μετακινήσεις των εργαζομένων και τα οποία θα πρέπει να επιλυθούν. 

    Η κατάσταση έχει φτάσει στο μη περαιτέρω, καθώς επί της ουσίας οι μετακινούμενοι υπάλληλοι χρηματοδοτούν από την τσέπη τους την μετακίνησή τους για την εκτέλεση των αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών, που υπηρετούν, αφού οι μετακινήσεις σε όλες τις υπηρεσίες γίνεται με ΙΧ αυτοκίνητα των εργαζομένων, δεδομένου ότι: 

• οι υπηρεσίες ενώ θα έπρεπε, δεν διαθέτουν καθόλου υπηρεσιακά οχήματα και οδηγούς, 

• η αποζημίωση των υπαλλήλων, που χρησιμοποιούν τα ΙΧ αυτοκίνητά τους για την εκτέλεση αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών που υπηρετούν δεν καλύπτει ούτε κατ’ ελάχιστο ούτε τα έξοδα των καυσίμων (0,15 €/χιλ.), στις δε κινήσεις σε απόσταση κάτω από 50 χιλ, στις λεγόμενες δηλαδή κινήσεις «εντός έδρας» η κατανάλωση καυσίμου και η επιβάρυνση του αυτοκινήτου είναι εντελώς δυσανάλογη,  

• η χρήση των δημόσιων μέσων μεταφοράς δεν εξυπηρετεί αφού δεν καλύπτει τις ανάγκες μετακίνησης σε όλη την έκταση του τομέα ευθύνης. Επιπλέον απαιτείται η «προπληρωμή» τους και ένας τεράστιος όγκος χαρτιών για να καλυφτεί ένα τμήμα των εξόδων. 

Απαιτούμε να επιλυθούν τα σχετικά προβλήματα στης εξής κατεύθυνση: 

1.Την χορήγηση «πάγιων οδοιπορικών» για τις «εντός έδρας» κινήσεις, εντός της έδρας – πόλης της υπηρεσίας, με την χορήγηση μηνιαίου ποσού σε όλους τους συναδέλφους (πάγια οδοιπορικά), που ασκούν μόνιμα καθήκοντα άσκησης εξωτερικών ελέγχων, με αποφάσεις των υπηρεσιών τους διαδικασία που άλλωστε ισχύει για υπαλλήλους αρκετών άλλων ελεγκτικών φορέων. 

2.Την απλοποίηση των δικαιολογητικών όλων των σχετικών διαδικασιών για την κάλυψη και έγκαιρη πληρωμή όλων των οδοιπορικών-εισιτήριων-αποζημιώσεων για τις μετακινήσεις των υπαλλήλων (ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές), χωρίς να απαιτούνται εργατοώρες για τη διαδικασία αυτή. 

3. Αύξηση με διπλασιασμό των ημερών μετακίνησης εκτός έδρας

4. Αναπροσαρμογή της απαράδεκτης χιλιομετρικής αποζημίωσης (0,15 λεπτά/χιλμ), στις περιπτώσεις χρήσης ΙΧ αυτοκινήτου για την εκτέλεση της υπηρεσίας κατ’ ελάχιστο στα 0,30 €/χλμ 

5. Ιδιαίτερα για τις νησιωτικές περιοχές: -Να αποζημιώνεται η δαπάνη μεταφοράς ανεξαρτήτως κατηγορίας πλοίου (συμβατικό ή ταχύπλοο) -Να προσαυξάνεται κατά 30% η δαπάνη διανυκτέρευσης την τουριστική περίοδο (Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο). 

Καλούμε όλους τους συναδέλφους που εκτελούν εξωτερική υπηρεσία: 

• Να καταθέσουν αιτήματα χορήγησης υπηρεσιακών οχημάτων. 

• Να καταδείξουν ότι η μετακίνηση με τη χρήση ΜΜΜ, είναι εις βάρος των ελέγχων και άρα της εξυπηρέτησης των πολιτών, των οποίων οι αιτήσεις θα καθυστερούν εκ των πραγμάτων να εξεταστούν, αλλά και οι κατ’ εντολή του Υπουργού, έλεγχοι νομιμότητας λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων για την διασφάλιση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος. Θεωρούμε ότι θα πρέπει άμεσα να ρυθμιστούν όλα τα παραπάνω ζητήματα προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα, τα οποία λειτουργούν ανασταλτικά σε κάθε προσπάθεια που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι για να ανταποκριθούν στα καθήκοντα που απορρέουν από τις αρμοδιότητες των υπηρεσιών τους 

Να δείξουμε τώρα τη δύναμη της διεκδίκησης μας, συσπειρωμένοι στις αποφάσεις του Συλλόγου μας 

Για το ΔΣ 

          Η Πρόεδρος                       Η Γεν. Γραμματέας 

 Δέσποινα Νικηφοράκη             Χαρούλα Παυλίδου